پشت سر گذاشتن بیماری سنگ کلیه سنگ کلیه میتواند بسیار دردناک باشد. این بیماری میتواند لحظات بسیاری شما را از انجام دادن کار، ورزش کردن و یا حتی یک پیاده روی ساده ناتوان کند.
همانطور که همیشه گفته شده است علاج واقعه پیش از وقوع باید کرد، اگر شما نیز علائم و راههای پیشگیری از این بیماری را بدانید پیشاز اینکه این بیماری شما را ناتوان کند و از پا بیاندازد به مقابله با آن بروید.
کلیه به چه دلایلی سنگساز میشود؟
عوامل مستعدکننده ابتلا به سنگهای کلیه چه هستند؟چند عامل خطر برای این بیماری شناخته شده که مهمترین آن وراثت است. عامل مهم دیگر تغذیه است.
تغذیه در تشکیل سنگ نقش زیادی دارد، ولی این نقش بیشتر از ۲۰ درصد نیست. شایعترین جنس سنگ در واقع سنگهای کلسیم اگزالاتی هستند.
در واقع رژیمهایی که حاوی اگزالاتهای زیاد هستند مثل چای پررنگ، نوشابه مشکی، شکلات، قهوه، آجیل، کل مغزها، اسفناج و کلم بروکلی حاوی اگزالات زیادی هستند که محدود کردن مصرف این مواد غذایی میتواند کمککننده باشد.
کسی که سابقه سنگ ادراری ندارد براحتی میتواند قرص کلسیم مصرف کند ولی کسانی که سابقه سنگ کلیه داشتهاند باید یک مقدار احتیاط کنند.
از عوامل دیگر مستعد کننده سنگ کلیه،زیاد عرق کردن است. کسانی که کارشان به گونهای است که زیر نور مستقیم خورشید کار میکنند حتما با خود آب همراه داشته باشند و هرازگاهی از آن بنوشند تا تعریق را جبران کنند و بتوانند به کارشان ادامه دهند.
بیماریهایی که کلیهها را مستعد سنگسازی میکنند چه هستند؟
برخی بیماریها مانند پرکاری غده پاراتیروئید یا دیابت میتواند مستعدکننده تشکیل سنگ باشد. چاقی یکی از عواملی است که تشکیل سنگ را بیشتر خواهد کرد.
مصرف داروهای کورتونی و نیز بعضی از داروهای بدنسازی که مصرف شان بشدت زیاد شده است، باعث ایجاد خطر سنگ کلیه میشود. ویتامین C نیز اگر با دوز بالا استفاده شود میتواند باعث سنگ شود.
نشانههای سنگ کلیه چیست؟
سنگهای کلیه ممکن است هیچ علامتی نداشته باشند و بخصوص سنگهایی که در حد چند میلیمتر هستند و در واقع زیر یک سانتیمتر باشند، معمولا علامتی ندارند. گاهی وقتها ممکن است مبتلایان به سنگ کلیه دردهای خیلی مبهمی در پهلوها احساس کنند، ولی معمولا آنچه فرد را متوجه میکند سنگ دارد، دردهای بسیار شدیدی است که سنگ حرکت کرده و مسیر جریان ادرار را مسدود کرده است.
دردهای ناشی از سنگ کلیه معمولا در پهلو ایجاد میشود و ممکن است به کشاله ران نیز انتشار پیدا کند، ولی پشت پا و داخل اندام تحتانی این درد انتقال پیدا نخواهد کرد و ممکن است همراه آن علائم ادراری برای بیمار ایجاد شود.
نشانههای سنگ کلیه به طور کلی عبارتند از:
- درد مزمن در کلیهها ( در ناحیه پشت و در زیر دندهها) در میتواند دائمی نباشد و به صورت رفت و آمدی حرکت کند. ممکن است زمان این درد تا ۱۵ دقیقه هم به طول بیانجامد مخصوصا زمانیکه به دستشویی میروید.
- درد کمر ممکن است به قسمتهای پایینتر مانند کشاله رانها هم کشیده شود.
- دیدن خون در ادرار، ادرار تیره با بوی زیاد اوره. تغییر رنگ ادرار به صورتی یا قهوهای.
- نیاز مداوم به دستشویی و احساس ادرار زیاد.
- سوء هاضمه، تهوع و استفراغ (به خصوص به هنگام درد شدید).
- تب و لرز در هنگام پیشرفته شدن بیماری اتفاق میافتد.
سنگ کلیه در چه کسانی بیشتر اتفاق میافتد؟
گفته میشود که به دلایل کاملا ناشناخته سنگ کلیه در مردان بیشتر از زنان تشکیل میشود.
آدمها در سنین میانسالی و در فاصله سنی بین ۳۰ تا ۵۰ سال بیشترین احتمال ابتلا به سنگ کلیه را دارا هستند.
افراد سفید پوست بیشتر از رنگینپوستها به سنگ کلیه دچار می شوند.
کسانی که داروهای خاصی که باعث کاهش آب در بدن میشوند استفاده میکنند بیش از دیگران در خطر ابتلا به این بیماری هستند.
راههای خانگی برای پیشگیری از ابتلا به سنگ کلیه:
- زیاد آب بنوشید و بدن را مرطوب نگه دارید. ننوشیدن آب کافی راه این بیماری را در بدن شما آسان میکند، مخصوصا اگر زیاد ورزش میکنید بایستی بسیار زیاد آب بنوشید.
- رژیم غذایی مغذی
اگر رژیم غذایی شما به اندازه کافی مواد لازمرا به بدن شما نرساند و یا مواد معدنی، آنتیاکسیدان،چربیهای ضروری و پروتئین به اندازه کافی نداشته باشد شما را در معرض خطر ابتلا به سنگ کلیه قرار میدهد.
-میوه و سبزیجات را به اندازه کافی در رژیم روزانه خود قرار دهید.
- غذاهای سرشار از ویتامین «ای» بخورید.
- غذاهای سرشار از منیزیم و پتاسیم بخورید. این مواد معدنی را میتوانید در سبزیجات برگ سبز مانند اسفناج، ملونها، موز و آووکادو بیابید.
- از محلول خوراکی اورتیکا استفاده کنید.
این عصاره از پیکر رویشی گیاه گزنه تهیه شده است، مواد موثر این گیاه سبب افزایش حجم ادرار شده و از حبس شدن ادرار در مجاری ادراری جلوگیری میکند و با این اتفاق به دفع سنگ کلیه کمک میکند.
از دیگر خواص گزنه ضد باکتری بودن آن است، گزنه حرکت باکتری «ایکولی» را که مهمترین عامل عفونتهای ادراری است را کاهش داده و از تشکیل کلونی این باکتری جلوگیری میکند. آنزیمهای موجود در عصاره این گیاه باعث کاهش التهاب در بدن میشوند.
شما میتوانید از این عصاره ۲ بار در روز (صبح و شب)، هر بار یک قاشق غذاخوری میل نمایید و تا زمان درمان بیماری مصرف آن را ادامه داده و جهت پیشگیری از تشکیل سنگ نیز میتوانید این عصاره را چندبار در هفته مصرف کنید.
افزودن دیدگاه جدید
دیدگاه خود را بیان کنید